Dijabetes tijekom trudnoće povećava rizik od srčane bolesti kod djeteta


Dijabetes tijekom trudnoće povećava rizik od srčane bolesti kod djeteta

Temelj za rane bolesti srca mogao bi započeti ne tijekom djetinjstva ili u godinama koje slijede, već u maternici, ukazuje nova kandska studija. Naime, kanadski znanstvenici su otkrili snažnu vezu između čimbenika rizika za srčanu bolest kod tinejdžera i mlađih odraslih osoba i majčinog dijabetesa tipa 2 ili gestacijskog dijabetesa

Djeca majki koje su imale dijabetes tijekom trudnoće imala su 30 do 80 posto veću vjerojatnost da će razviti srčanu bolest, te dva do tri puta veću vjerojatnost da će razviti čimbenike rizika za srčanu bolest, poput visokog krvnog tlaka (hipertenzije) ili dijabetesa.

Ovo istraživanje je analiziralo podatke od više od 290.00 djece i 190.000 majki. Pokazalo se da je 2,8 posto djece tijekom boravka u maternici bilo izloženo gestacijskom dijabetesu, a 1,1 posto njih već postojećem dijabetesu tipa 2. 

Smatra se da je tijekom trudnoće kontrola dijabetesa posebno važna i može se postići prehranom, lijekovima po potrebi i dobrom suradnjom sa zdravstvenim radnicima. 

Inače, žene s povišenim šećerom u krvi tijekom trudnoće rađaju veću djecu te su izložene većim izazovima tijekom poroda, kao i komplikacijama.

Izvor:
CMAJ