Dodaci vitamina B3 mogu spriječiti razvoj prirođenih malformacija


Dodaci vitamina B3 mogu spriječiti razvoj prirođenih malformacija

Prema rezultatima australskog istraživanja, ispravljanje nedostatka vitamina B3 tijekom trudnoće može pomoći u sprječavanju razvoja prirođenih malformacija kod djeteta. Inače, nedostatak vitamina B3 može biti osobito štetan za vrijeme trudnoće jer može naškoditi razvoju embrija.

Vitamin B3, koji je također poznat kao niacin, nužan je za stvaranje nikotinamid adenin dinukleotida (NAD), jedne od najznačajnijih molekula u svim živim stanicama. Sinteza NAD-a je neophodna za proizvodnju energije, popravak DNK i komunikaciju među stanicama. Okolišni i genetski čimbenici mogu poremetiti proizvodnju vitamina B3, što uzrokuje nedostatak NAD-a. Vitamin B3 može se naći u mesu i zelenom povrću.

Također, valja istaknuti da unatoč uzimanju dodataka vitamina, najmanje jedna trećina trudnica ima nisku razinu vitamina B3 u prvom trimestru trudnoće, periodu trudnoće koji je ključan za razvoj organa djeteta. Jednako tako, pokazalo se da su do trećeg trimestra razine vitamina B3 bile niske u 60 posto trudnica, što ukazuje da bi trudnice trebale uzimati više vitamina B3 nego što ga trenutno ima u dodacima vitamina.

Izgleda da je glavni uzrok spontanog pobačaja kao i malformacija srca, kralježnice, bubrega te rascjepa nepca, nedostatak NAD-a koji je ključan za razvoj djetetovih organa u maternici.

Izvor:
New England Journal of Medicine