Infekcija majke u trudnoći povezana s povećanim rizikom od leukemije kod djeteta


Infekcija majke u trudnoći povezana s povećanim rizikom od leukemije kod djeteta

Infekcije majke, osobito infekcije genitalija i urinarnog trakta, tijekom trudnoće, povezane su s povećanim rizikom od dječje leukemije kod potomaka, ukazuju rezultati nove studije.

Valja istaknuti, da spomenuta povezanost nije uočena kod infekcija dišnog sustava, probavnog sustava ili drugim infekcijama.

Jednako tako, nije uočena povezanost infekcije kod majke s tumorima mozga, limfomom ili drugim vrstama raka u djetinjstvu.

Obzirom da se malo zna o etiologiji leukemije u dječjoj dobi, ovi rezultati sugeriraju važan smjer za istraživanje etiologije leukemije u dječjoj dobi kao i razvoj potencijalnih preventivnih mjera.

Inače, infekcije kod majke čestu su tijekom trudnoće i važan su mogući uzrok fetalnih genetskih i imunoloških abnormalnosti.Leukemija je najčešći rak kod djece. Etiologija ove maligne neoplazme slabo je poznata. Leukemija u djetinjstvu može nastati u maternici, s obzirom na to da su kromosomske lezije povezane s leukemijom primijećene već pri rođenju. Prethodne studije su izvijestile da su razine citokina pri rođenju bile različite za zdravu djecu u usporedbi s osobama koje su razvile leukemiju u djetinjstvu. Ovi rezultati sugeriraju da čimbenici povezani s imunološkim sustavom tijekom trudnoće mogu biti uključeni u razvoj dječje leukemije.

Izvor:
JAMA Network Open