Jedno ili dva alkoholna pića tjedno tijekom trudnoće nisu štetna za fetus?


Jedno ili dva alkoholna pića tjedno tijekom trudnoće nisu štetna za fetus?

Rezultati britanskog istraživanja ukazuju da jedno ili dva alkoholna pića tjedno tijekom trudnoće ne mogu naštetiti razvoju fetusa, no američki liječnici se ne slažu s tom tvrdnjom.

Britanski liječnici pratili su 11.500 djece do njihove pete godine te nisu zapazili povećani rizik za razvoj kognitivnih poteškoća te problema u ponašanju.

No prema mišljenju američkih liječnika ne postoji logičan razlog zašto ne bi netko mogao izdržati 9 mjeseci da ne konzumira alkohol jer se zna da pretjerano konzumiranje alkohola tijekom trudnoće može uzrokovati malformacije kod novorođenčeta.

Isto tako, američki liječnici tvrde, da obzirom da se ne zna količina alkohola koja nije rizična za fetus te da se fetalni alkoholni sindrom može javiti kod žena koje su samo jednom pile alkohol tijekom trudnoće, svakako treba izbjegavati konzumiranje alkohola u trudnoći.

Malformacije koje su dio fetalnog alkoholnog sindroma su nepovratne, a mogu uključivati ozbiljna tjelesna i neurološka oštećenja te probleme u ponašanju, koji u kasnijem životu mogu biti uzrok lošijeg uspjeha u školi, problema sa zakonom, poteškoća u zapošljavanju tijekom adolescencije i odrasle dobi.

Izvor:
Journal of Epidemiology and Community Health, BBC, HealthDay