Kako prehrana majke utječe na mikrobiome dojenčadi i majčino mlijeko?


Kako prehrana majke utječe na mikrobiome dojenčadi i majčino mlijeko?

U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, američki znanstvenici sa University of Massachusetts procijenili su utjecaj majčinog unosa hrane na majčino mlijeko, kao i na crijevni mikrobiom dojenčadi.

Inače, ljudsko mlijeko bitna je varijabla u razvoju mikrobioma crijeva dojenčeta. Gotovo 88% rodova je slično između majčinog mlijeka i stolice dojenog djeteta, što ukazuje na izravan prijenos. Uz izravni prijenos mliječnih mikroba, dojena djeca također dobivaju hranjive tvari, imunološke stanice, izlučene proteine, antitijela i oligosaharide ljudskog mlijeka (HMO), koji mogu utjecati na crijevni mikrobiom dojenčeta. Zbog značajne povezanosti majčinog mlijeka s mikrobiomom crijeva i zdravljem dojenčeta, bitno je prepoznati čimbenike koji utječu na mlijeko i mijenjaju mikrobiom dojenčeta.

Rezultati istraživanja pokazali su da je konzumacija majčine hrane negativno i pozitivno utjecala na mikrobiom mlijeka, kao i na mikrobiom crijeva dojenčadi.

Smatra se, da bi buduća klinička ispitivanja trebala utvrditi kako majčin unos hrane može poboljšati mikrobiom crijeva dojenčadi.

Izvor:
Nutrients