Konzumacija proizvoda od soje povezana s nižim rizikom od raka
![Konzumacija proizvoda od soje povezana s nižim rizikom od raka](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumacija_proizvoda_od_soje_povezana_s_nizim_rizikom_od_raka/24813411-1-cro-HR/konzumacija_proizvoda_od_soje_povezana_s_nizim_rizikom_od_raka.jpg)
Stope raka nastavljaju rasti na globalnoj razini, a rak dojke, rak pluća, rak debelog crijeva, rak prostate i rak želuca prednjače u pogledu novih slučajeva i smrti. Znanstvenici su uočili razlike u prevalenciji raka između Azije i Zapada, što se može pripisati različitim prehrambenim navikama, posebice konzumaciji proizvoda od soje.
Proizvodi od soje, kojih ima u izobilju u Aziji, bogati su spojevima poput izoflavona, fitosterola i dijetalnih vlakana, a svi oni mogu smanjiti rizik od raka. Međutim, istraživanja sugeriraju da ti učinci variraju ovisno o sojinim proizvodima i vrstama raka.
Uzorak od 28 studija s 553.282 sudionika korišten je za procjenu povezanosti između ukupne konzumacije proizvoda od soje i rizika od raka. Visoki unos proizvoda od soje korelirao je s 31% smanjenim rizikom od raka. Veća konzumacija ukupne hrane od soje, tofua i sojinog mlijeka povezana je sa smanjenim rizikom od raka, osobito gastrointestinalnih i ginekoloških karcinoma.
Izvor:
Nutrients