Konzumiranje orašastih plodova tijekom trudnoće poboljšava IQ djeteta


Konzumiranje orašastih plodova tijekom trudnoće poboljšava IQ djeteta

Konzumiranje orašastih plodova (uključujući orahe, lješnjake, bademe, kikiriki i pinjole) u prvom dijelu trudnoće, može poboljšati kognitivne sposobnosti djeteta, ukazuje nova studija. Naime, djeca trudnica koje su tjedno konzumirale 50 do 85 grama orašastih plodova, u prvom trimestru trudnoće, imala su bolje rezultate na IQ testovima pamćenja i pažnje, nego djeca majki koje nisu jele orašaste plodove tijekom trudnoće. 

Inače, prethodna istraživanja su pokazala da je konzumiranje orašastih plodova povezano sa smanjenim rizikom od hipertenzije, dijabetesa i oksidativnog stresa. Neki znanstvenici također smatraju da konzumacija oraha može pomoći u zaštiti od kognitivnog propadanja u starosti. Ovo je prva studija koja je istraživala može li konzumiranje orašastih plodova tijekom trudnoće poboljšati kognitivne sposobnosti kod djece.

Međutim, konzumiranje orašastih plodova tijekom trećeg trimestra trudnoće, nažalost, nije polučilo iste rezultate.

Valja istaknuti, da su orašasti plodovi bogati folnom kiselinom i masnim kiselinama, uključujući omega-3 masne kiseline, za koje je dokazano da djeluju blagotvorno na zdravlje i kognitivne sposobnosti. 

Tijekom trudnoće mozak je podvrgnut nizu složenih procesa, što znači da je prehrana majki odlučujući čimbenik u razvoju mozga fetusa i može imati dugoročne učinke.

Izvor:
European Journal of Epidemiology