Konzumiranje trans masnih kiselina u trudnoći povezano s većom tjelesnom težinom djeteta
![Konzumiranje trans masnih kiselina u trudnoći povezano s većom tjelesnom težinom djeteta](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumiranje_trans_masnih_kiselina_u_trudnoci_povezano_s_vecom_tjelesnom_tezinom_djeteta/2326625-1-cro-HR/konzumiranje_trans_masnih_kiselina_u_trudnoci_povezano_s_vecom_tjelesnom_tezinom_djeteta.jpg)
Nova studija provedena na gotovo 1.400 trudnica pokazala je da žene koje tijekom trudnoće konzumiraju trans masne kiseline, koje se mogu naći u grickalicama i brzoj hrani, rađaju djecu veće tjelesne težine.
Tako se pokazalo, da što je unos trans masnih kiselina tijekom drugog trimestra trudnoće bio veći, to je bilo veće i novorođenče.
Inače trans masne kiseline povisuju razinu LDL-a ("lošeg" kolesterola) te snizuju razinu HDL-a ("dobrog" kolesterola).
Znanstvenici ističu da rađanje djeteta koje je veće od normalnog novorođenčeta nosi i određene rizike po zdravlje majke i djeteta. Naime porod se vrši carskim rezom, a takva djeca kasnije u životu izložena su većem riziku od razvoja dijabetesa i srčane bolesti.
Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition