Konzumiranje trans masnih kiselina u trudnoći povezano s većom tjelesnom težinom djeteta


Konzumiranje trans masnih kiselina u trudnoći povezano s većom tjelesnom težinom djeteta

Nova studija provedena na gotovo 1.400 trudnica pokazala je da žene koje tijekom trudnoće konzumiraju trans masne kiseline, koje se mogu naći u grickalicama i brzoj hrani, rađaju djecu veće tjelesne težine.

Tako se pokazalo, da što je unos trans masnih kiselina tijekom drugog trimestra trudnoće bio veći, to je bilo veće i novorođenče.

Inače trans masne kiseline povisuju razinu LDL-a ("lošeg" kolesterola) te snizuju razinu HDL-a ("dobrog" kolesterola).

Znanstvenici ističu da rađanje djeteta koje je veće od normalnog novorođenčeta nosi i određene rizike po zdravlje majke i djeteta. Naime porod se vrši carskim rezom, a takva djeca kasnije u životu izložena su većem riziku od razvoja dijabetesa i srčane bolesti.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition