Mnoge žene kod idućeg poroda mogu izbjeći carski rez


Mnoge žene kod idućeg poroda mogu izbjeći carski rez

Prema mišljenju američkih stručnjaka većina žena koje su rodile carskim rezom sigurno mogu imati vaginalni porod kasnije. Sve veća učestalost carskog reza u SAD-u zabrinula je stručnjake koji misle da zato što je neka žena ranije imala carski rez, ne znači da bi idući porod trebao biti carskim rezom.

Međutim, trenutna medicinska praksa i strah od tužbi glavne su prepreke za poticanje žena da imaju vaginalni porod nakon poroda carskim rezom, rekli su stručnjaci National Institutes of Health.

"Ovaj susret bio je potaknut podizanjem broja carskih rezova diljem ove zemlje, kao i svijetu" istaknuo je dr. F. Gary Cunningham. "Kod žena koje su imale jedan carski rez vjerojatnije je da će i u budućnosti rađati carskim rezom" nastavio je Cunningham.

U SAD-u je u proteklih 15 godina stopa vaginalnih poroda nakon prvog poroda carskim rezom pala sa 30 na oko 10 posto.

Postoji nekoliko glavnih razloga zašto se u većini bolnica odlučuju za carski rez rekao je Cunningham. Bolnice na taj način smanjuju mnogim ženama porođajne muke i komplikacije, u velikom broju slučajeva vaginalni porod nije dostupan onima koji nemaju dovoljno novaca, a liječnici i bolnice strahuju od tužbe ako dođe do komplikacija prilikom vaginalnog poroda, dodao je Cunningham.

Dr. Nancy Frances Petit istaknula je kako postoji velika potreba da žene i njihovi liječnici bolje komuniciraju te da tek onda odluče koji tip poroda je najbolji za ženu.

Izvor:
HealthDay