Mogu li probiotci smanjiti rizik od komplikacija u trudnoći?


Mogu li probiotci smanjiti rizik od komplikacija u trudnoći?

Trudnice koje tijekom trudnoće uzimaju probiotike, izložene su manjem riziku od razvoja preeklampsije te imaju manju vjerojatnost prijevremenog poroda, ukazuje nova studija. No, valja istaknti da je za ovaj blagotvoran učinak probiotika ključno vrijeme njihova uzimanja. Naime, pokazalo se da se rizik od preeklampsije smanjio za 20 posto samo u trudnica koje su uzimale probiotike u kasnijoj fazi trudnoće, no ne i kod trudnica koje su prije ili na početku trudnoće započele sa njihovim uzimanjem.

Preeklampsija se obično razvija oko 20. tjedna trudnoće, uzrokujući povišeni krvni tlak i proteine u mokraći. Javlja se u oko 5 posto trudnoća i može se razviti u još teže stanje, eklampsiju, koja može uzrokovati napadaje slične epileptičkim.

Također, ne treba smetnuti s uma da preeklampsija može smanjiti učinkovitost posteljice u isporuci kisika i hranjivih tvari fetusu u razvoju.

Prema mišljenju znanstvenika koji su vodili ovo istraživanje, majčina prehrana može utjecati na ishod trudnoće.

Probiotici su živi mikroorganizimi, bakterije i kvasci, koji se često opisuju kao "dobre" ili "prijateljske" bakterije koje pomažu u održavanju prirodne ravnoteže mikroorganizama u crijevima. Probiotici se mogu naći u jogurtu, fermentiranom i kiselom mlijeku i siru, te probiotičkim dodacima.

Valja istaknuti da je zdrava i uravnotežena prehrana, prije, tijekom i nakon trudnoće, ključna za uspješnost trudnoće i smanjivanje rizika od komplkacija povezanih s porođajem.

Izvor:
BMJ