Novorođenčad bi trebala dobiti vitamin K unutar šest sati od rođenja


Novorođenčad bi trebala dobiti vitamin K unutar šest sati od rođenja

Prema mišljenju stručnjaka, vitamin K treba primijeniti kao jednu intramuskularnu dozu za svu novorođenčad kao profilaksu krvarenja zbog nedostatka vitamina K.

Smatra se, da se vitamin K treba primijeniti unutar šest sati od rođenja kao pojedinačna intramuskularna doza od 1 mg za svu novorođenčad težine >1.500 grama. Za nedonoščad tjelesne težine ≤1.500 grama, vitamin K (0,3 do 0,5 mg/kg) treba primijeniti kao jednu intramuskularnu dozu.

Jedna intravenska doza vitamina K se ne preporučuje za profilaksu nedonoščadi. Pedijatri i drugi pružatelji zdravstvenih usluga trebaju razumjeti prednosti primjene vitamina K i rizike odbijanja.

Inače, krvarenje zbog nedostatka vitamina K je relativno rijetka bolest koja može biti opasna za novorođenče.

Krvarenje zbog nedostatka vitamina K javlja se od drugog dana rođenja, pa sve do dobi od sedam dana. Najčešće je krvarenje oko trećeg dana života. Ta krvarenja su nešto manje opasna, rjeđa su krvarenja u mozak i rjeđe ugrožavaju život.

Krvarenje se obično javlja kod djece majki koje su uzimale lijekove koji utječu na metabolizam vitamina K. Ovi lijekovi uključuju antikonvulzive, antibiotike, lijekove protiv tuberkuloze i varfarin.

Kasni oblik krvarenja zbog nedostatka vitamina K javlja se od 8. dana života, pa sve do navršenih 12 mjeseci, najčešće oko trećeg mjeseca života. Češća su kod dojenčadi koja se isključivo doje. U toj životnoj dobi najčešća su krvarenja u mozak koja mogu izazvati trajne posljedice za razvoj djeteta.

Valja istaknuti, da svi oblici krvarenja zbog nedostatka vitamina K dobro reagiraju na primjenu vitamina K, i to im je najvažnija zajednička osobina i jedan od dijagnostičkih kriterija. Opasnost od pojave krvarenja veća je kod prijevremeno rođene novorođenčadi, novorođenčadi male porođajne težine, bolesne novorođenčadi, novorođenčadi s dugotrajnom žuticom ili nekim bolestima jetre.

Izvor:
Pediatrics