Od bezreceptnih lijekova trudnice u Hrvatskoj najviše koriste analgetike


Od bezreceptnih lijekova trudnice u Hrvatskoj najviše koriste analgetike

Podaci prikupljeni u okviru nacionalnog javnozdravstveno-edukativnog projekta SUTRA, koji se već godinu dana provodi u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i Agencije za lijekove i medicinske proizvode, ukazuju da trudnice tijekom trudnoće od bezreceptnih lijekova najviše koriste analgetike.

Iza analgetika, najviše se koriste lijekovi koji se primjenjuju kod nadražaja i boli grla i ždrijela, zatim dekongestivi, pa antacidi, a potom kombinirani pripravci za liječenje prehlade.

Što se tiče bezreceptnih proizvoda, najviše se koriste vitamini i minerali, te zatim biljni čajevi.

Jednako tako, pokazalo se da postoji i velika potreba da se trudnice educira i potakne da i same vode više brige o određenim informacijama koje su osobito važne tijekom trudnoće (poput vrijednosti glukoze u krvi ili krvnog tlaka) kako bi bile opreznije u samoliječenju i uzimanju raznih pripravaka, uvijek se konzultirale s liječnikom ili ljekarnikom, te pravovremeno reagirale u slučaju rizika od preeklampsije, eklampsije ili gestacijskog dijabetesa.

U provedenom istraživanju je sudjelovalo 190 trudnica. Također, treba spomenuti da su trudnice istaknule da edukaciju o primjeni lijekova i ostalih bezreceptnih proizvoda tijekom trudnoće smatraju vrlo korisnom.

Inače, trudnice su posebno osjetljiva skupina pacijenata koja je iznimno sklona samoliječenju, što zahtijeva posebni oprez svih zdravstvenih djelatnika koji su uključeni u perinatalnu skrb.

Izvor:
HFD