Ondanzetron ne bi trebao biti lijek prvog izbora za mučnine u trudnoći


Ondanzetron ne bi trebao biti lijek prvog izbora za mučnine u trudnoći

Primjena antiemetika ondanzetrona za ublažavanje mučnine i povraćanja kod trudnih žena tijekom prvog trimestra trudnoće, povezana je s malim rizikom od razvoja urođenih mana te mogućim povećanjem učestalosti srčanih malformacija u novorođenčadi, ukazuje analiza osam studija.

Smatra se da bi se ondanzetron trebao koristiti tijekom prvih 10 tjedana trudnoće jedino u slučajevima kada drugi lijekovi nisu uspješni u ublažavanju mučnine i povraćanja. Nakon 10. tjedna trudnoće, ondanzetron je siguran za uporabu.

Inače, mučnina i povraćanje su česti u trudnoći, a vjerojatno nastaju zbog naglog porasta razine estrogena. Premda je povraćanje u jutarnjim satima (jutarnja mučnina) tipično, mučnina i povraćanje se mogu pojaviti u bilo koje vrijeme. Ti su simptomi česti i najizraženiji u 1. trimestru trudnoće.

Hyperemesis gravidarum (trudničko povraćanje) je trajno, trudnoćom izazvano povraćanje koje uzrokuje značajnu dehidraciju, često s poremećajem elektrolita ili ketozom. Ponekad mučninu mogu izazvati vitaminski pripravci sa željezom. Rijetko, trajno povraćanje može izazvati hidatiformna mola. Povraćanje može također nastati zbog mnogih neporodničkih razloga.

Izvor:
Obstetrics & Gynecology