Preeklampsija povezana sa srčanim manama kod novorođenčeta


Preeklampsija povezana sa srčanim manama kod novorođenčeta

Novorođenčad rođena od majki koje su tijekom trudnoće imale preeklampsiju izložena su većem riziku od razvoja srčanih mana, ukazuje nova studija. No, rizik je i dalje vrlo nizak, naime ozbiljne srčane mane su uočene u 0,1 posto novorođenčadi čije su majke imale preeklampsiju.

Smatra se da preeklampsija i urođene srčane mane dijele zajedničke podležeće biološke uzroke. Inače, ovo je prvo istraživanje čiji rezultati povezuju preeklampsiju i urođene srčane mane.

Veći rizik od urođenih srčanih mana kod novorođenčeta uočen je kod trudnica u kojih se preeklampsija razvila prije 34. tjedna trudnoće.

Preeklampsija se javlja u 2 do 8 posto trudnica, a karakterizira ju povišeni krvni tlak, proteini u urinu, teške glavobolje i poteškoće s vidom. Preeklampsija može imati ozbiljne komplikacije kao što su prijevremeni porod i niska porođajna težina. Jednako tako, ona kod trudnica povećava rizik od epileptičkih napadaja, kome i abrupcije posteljice. Preeklampsija se obično dijagnosticira nakon 20. tjedna trudnoće.

Prema mišljenju stručnjaka, izuzetno je bitna dobra prenatalna skrb, kako bi se preeklampsija mogla što ranije dijagnosticirati, a samim time i ranije liječiti, ukoliko je to potrebno.

Jednako tako, važno je da žene koje se pripremaju za trudnoću, budu što zdravije prije trudnoće.

Izvor:
JAMA