Prehrana bogata voćem i povrćem povezana s manjim rizikom od pobačaja


Prehrana bogata voćem i povrćem povezana s manjim rizikom od pobačaja

Prehrana prije začeća i rane trudnoće koja sadrži puno voća, povrća, plodova mora, mliječnih proizvoda, jaja i žitarica može biti povezana sa smanjenjem rizika od pobačaja, sugerira analiza 20 istraživanja.

Ovo su namirnice koje obično čine zdravu uravnoteženu prehranu, s prethodnim dokazima koji pokazuju da je tijekom trudnoće važna zaokružena prehrana koja je bogata vitaminima i mineralima.

Pregledom istraživanja utvrđeno je da, u usporedbi s niskom konzumacijom, visok unos voća može biti povezan sa 61 postotnim smanjenjem rizika od pobačaja. Visoki unos povrća može biti povezan sa smanjenjem rizika od pobačaja za 41%. Za mliječne proizvode to je smanjenje od 37%, za žitarice 33%, za plodove mora i jaja 19%.

Smatra se, da cjelovita prehrana koja sadrži sveukupno zdravu hranu ili hranu bogatu izvorima antioksidansa, s niskim udjelom proupalne hrane ili skupine nezdrave hrane može biti povezana sa smanjenjem rizika od pobačaja kod žena.

Jednako tako, valja spomenuti, da se pokazalo da je prehrana bogata prerađenom hranom povezana s udvostručenjem rizika od pobačaja.

Pobačaj je čest, a procjene pokazuju da 1 od 6 trudnoća završi pobačajem, a postoje mnogi poznati uzroci, od problema s djetetovim kromosomima do infekcija u maternici. Ipak, gotovo 50% ranih gubitaka trudnoće ostaje neobjašnjivo, a u nedostatku uzroka, roditelji se često obraćaju svojim pružateljima zdravstvenih usluga za smjernice o najboljim načinima da budu što je moguće zdraviji te smanje rizik od budućih pobačaja.

Inače, sve je više dokaza koji pokazuju da promjene načina života - uključujući promjene u prehrani, prestanak pušenja i nepijenje alkohola - prije začeća i u ranoj fazi trudnoće - mogu imati utjecaja na ishod trudnoće.

Izvor:
Fertility and Sterility