Pretilost povezana s reproduktivnim problemima kod žena s dijabetesom tipa 1


Pretilost povezana s reproduktivnim problemima kod žena s dijabetesom tipa 1

Izgleda da pretilost ima ulogu u reproduktivnim problemima kod žena s dijabetesom tipa 1, ukazuje nova studija. Inače, neke ranije studije su pokazale da je dijabetes tipa 1 povezan s nepravilnostima u menstrualnom ciklusu i nižim stopama plodnosti.

Smatra se da žene s dijabetesom tipa 1 ostaju pod rizikom od značajnih reproduktivnih problema unatoč poboljšanjima u trenutnim terapijama za dijabetes.

Nepravilnosti u menstrualnom ciklusu uočene su u 47 posto žena s dijabetesom tipa 1, te u 35 posto žena bez dijabetesa.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) otkriven je u 14 posto žena s dijabetesom, te u 5 posto žena bez dijabetesa. Inače, žene s PCOS-om proizvode veće količine normalnih muških hormona, što stvara hormonsku neravnotežu koja uzrokuje preskakanje menstruacije te otežava zatrudnjivanje.

Jednako tako, uočeno je da su žene s dijabetesom tipa 1 s prethodnim trudnoćama doživjele znatno više pobačaja u odnosu na žene bez dijabetesa (46 vs 33 posto).

Smatra se da povišeni indeks tjelesne mase (ITM) ima ulogu u razvoju sindroma policističnih jajnika, te menstrualnih i reproduktivnih problema. Također, treba istaknuti da je i pušenje povezano s povećanim rizikom od menstrualnih poremećaja i pobačaja.

Izvor:
ENDO 2019