Pretilost u trudnoći povezana s rizikom od cerebralne paralize kod djeteta


Pretilost u trudnoći povezana s rizikom od cerebralne paralize kod djeteta

Žene koje tijekom trudnoće imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili su pretile, imaju veću vjerojatnost da će roditi dijete s cerebralnom paralizom, ukazuju rezultati istraživanja provedenog u Švedskoj na više od milijun djece.

Sveukupni rizik od razvoja cerebralne paralize kod djeteta iznosio je 2 od 1.000 novorođenčadi. Žene s izraženom pretilošću, koje su rodile dijete u terminu, imale su dva puta veći rizik da će roditi dijete s cerebralnom paralizom.

Cerebralna paraliza je grupa neprogresivnih motoričkih poremećaja koji utječu na sposobnost kretanja i održavanja ravnoteže i položaja. Spomenuti motorički poremećaji nastaju uslijed oštećenja mozga tijekom trudnoće, za vrijeme i poslije poroda, odnosno prije pete godine života.

Oko 30 do 40 posto cerebralnih paraliza ima genetski uzrok. No, okolišni čimbenici koji su povezani s pretilošću, poput hipertenzije, dijabetesa i hormonskih poremećaja mogu biti okidač genetske predispozicije za cerebralnu paralizu.

Inače, prekomjerna tjelesna težina u trudnoći može povećati rizik od brojnih komplikacija koje mogu negativno utjecati na zdravlje majke i djeteta. Smatra se da skidanje suvišnih kilograma prije trudnoće može pomoći u smanjivanju rizika od komplikacija.

Izvor:
JAMA