Progesteron ipak ne sprječava ponavljajuće spontane pobačaje


Progesteron ipak ne sprječava ponavljajuće spontane pobačaje

Uzimanje dodataka progesterona tijekom prvog trimestra trudnoće ne poboljšava izglede za majčinstvo kod žena koje su ranije imale spontani pobačaj, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 800 žena s jednim ili više neobjašnjivih spontanih pobačaja.

Naime, pokazalo se da je kod žena koje su vaginalnim putem dobivale progesteron postatak uspješnih trudnoća iznosio 65,8 posto, a kod žena koje su dobivale placebo on iznosio 63,3 posto.

Nakon više od 60 godina rasprave, sada znamo da terapija progesteronom u ranoj trudnoći nije rješenje za žene s neobjašnjivim uzastopnim pobačajima, ističu stručnjaci.

Inače, oko 1 posto žena pati od problema ponavljajućih spontanih pobačaja, a 10 do 15 posto trudnoća završava pobačajem, obično u prvom trimestru trudnoće (prvih 13 tjedana trudnoće).

Ograničenje ovog istraživanja je činjenica da je progesteron apliciran vaginalnim putem, naime, progesteron može biti učinkovitiji ukoliko se daje intramuskularno ili oralno. Jednako tako, progesteron je učinkovitiji ukoliko se primjenjuje prije ili u vrijeme začeća.

Izvor:
New England Journal of Medicine