Pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od razvoja strabizma kod djeteta


Pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od razvoja strabizma kod djeteta

Istraživanje provedeno u Danskoj pokazalo je da majke koje za vrijeme trudnoće puše izlažu svoju buduću djecu riziku od razvoja strabizama, poremećaja pokretljivosti očiju. Pravilnim razvojem očiju i vidnih puteva razvija se binokularni vid gdje gledanje s oba oka mora biti usklađeno kako bi se od dvije malo različite slike složila jedna i dobila puna treća dimenzija slike (stereovid), no ako oči ne gledaju u istoj osovini i zajedno se ne pokreću, onemogućen je normalan razvoj stereovida.

Rezultati su pokazali da su djeca majki koje su za vrijeme trudnoće pušile između pet i devet cigareta dnevno bila izložena 38 posto većem riziku za razvoj strabizma, dok je kod djece čije su majke za vrijeme trudnoće pušile 10 ili više cigareta taj rizik 90 posto veći.

Inače oko može bježati prema nosu (konvergentni strabizam) ili prema van (divergentni strabizam), a postoje i rjeđi oblici vertikalnog otklona oka gdje oko bježi gore ili dolje, ili su moguće kombinacije raznih otklona. U slučajevima kada pokreti oba oka nisu usklađeni bilo da jedno oko zaostaje prilikom pokretanja ili da već u svojoj primarnoj poziciji (gledanje ravno naprijed) nije postavljeno ravno potrebno je izvršiti operaciju strabizma.

Izvor:
Reuters