Sirovo mlijeko i sirevi rizični za dojenčad, djecu i trudnice


Sirovo mlijeko i sirevi rizični za dojenčad, djecu i trudnice

Prema mišljenju američkih pedijatara, dojenčad, djeca i trudnice ne bi trebali konzumirati nepasterizirano mllijeko ili sireve napravljene od sirovog mlijeka. Jednako tako, američki pedijatri smatraju da bi trebalo zabraniti prodaju svih nepasteriziranih mliječnih proizvoda u SAD-u.

Prema američkom Centru za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), u razdoblju od 1998. do 2011. godine, u SAD-u je zabilježeno 148 epidemija povezanih s konzumacijom sirovog mlijeka ili nepasteriziranih mliječnih proizvoda.

Naime, sirovo mlijeko može biti kontaminirano bakterijama koje uzrokuju tuberkulozu i brucelozu, kao i klicama koje uzrokuju probavne probleme, kao što su Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, Salmonella species i Escherichia coli O157.

Djeca su osjetljivija od odraslih na ove bakterije, te mogu imati teže komplikacije poput iznenadnog i ponekad po život opasnog zatajenja bubrega. Također, bolesti povezane s konzumacijom sirovog mlijeka mogu u trudnica uzrokovati pobačaj.

Iako sirovo mlijeko sadrži prirodne ili neprerađene čimbenike koji nisu inaktivirani pasterizacijom, smatra se da nema dokaza da je sirovo mlijeko zdravije od pasteriziranog mlijeka. Osim toga, konzumacija sirovog mlijeka nosi dodatni rizik od bakterijske infekcije.

Izvor:
Pediatrics