Trudnice s jutarnjim mučninama imaju manji rizik od gubitka trudnoće


Trudnice s jutarnjim mučninama imaju manji rizik od gubitka trudnoće

Iako se u prvim mjesecima trudnoće zbog jutarnjih mučnina možete osjećati loše, one mogu ukazivati da je vaše buduće dijete zdravo i normalno, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da trudnice s jutarnjom mučninom i povraćanjem imaju 50 do 75 posto manju vjerojatnost od gubitka trudnoće. Svakako treba spomenuti da je ovo istraživanje bilo usredotočeno na žene koje su već izgubile jednu ili dvije trudnoće.

Rezultati istraživanja su pokazali da je rizik od gubitka trudnoće u trudnica koje su imale mučnine bio 50 posto manji, a u trudnica koje su povraćale 75 posto manji.

Inače, treba reći da četiri od pet trudnica ima mučninu ili povraća tijekom trudnoće. Također, jutarnja mučnina se često navodi kao znak zdrave trudnoće, no njen točan uzrok još do danas nije poznat. Naime, stručnjaci nisu sigurni je li jutarnja mučnina nuspojava trudnoće ili ona ima neku određenu svrhu.

Jednako tako, treba spomenuti da su u trudnica s višim razinama "hormona trudnoće", humanog korionskog gonadotropina (hCG), jutarnja mučnina i povraćanje izraženiji. Jako povišena razina hCG-a je inače karakteristična za trudnice koje nose blizance, a mučnina i povraćanje su kod njih česte.

Izvor:
JAMA Internal Medicine