Upotreba opioida u trudnoći vezana uz teške prirođene malformacije


Upotreba opioida u trudnoći vezana uz teške prirođene malformacije

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), sve više dojenčadi se u SAD-u rađa s prirođenim malformacijama, i to gastroshizom. Smatra se da bi ovaj uznemirujući trend mogao biti povezan s opioidnom krizom.

Gastroshiza je ispadanje trbušnih organa, najčešće crijeva, kroz defekt trbušne stijenke, obično s desne strane hvatišta pupkovine. Ponekad i drugi organi kao što su želudac i jetra također mogu biti izvan tijela dojenčeta.

Zamjećeno je da su slučajevi gastroshize u porastu, i to posebice u područjima u kojima je veća stopa izdanih recepata za opioidne lijekove (opijatne analgetike). Naime, u njima je učestalost gastroshize čak dva puta veća. Najčešće propisivani opijatni analgetici su hidrokodon, oksikodon i morfij.

Inače, dojenčad rođena s gastroshizom trebaju operaciju kako bi se ispravilo njihovo stanje. U SAD-u se svake godine rodi oko 1.800 djece s gastroshizom.

Žene koje su trudne ili koje planiraju zatrudnjeti, a koje ili uzimaju opioide ili planiraju uzimati opioide, trebale bi razgovarati sa svojim liječnikom o rizicima i koristima primjene opioida tijekom trudnoće.

Izvor:
CDC