Vaginalna primjena progesterona ipak ne sprječava prijevremeni porod


Vaginalna primjena progesterona ipak ne sprječava prijevremeni porod

U žena s visokorizičnom trudnoćom, uključujući i žene sa skraćenim vratom maternice (25 mm), vaginalna primjena progesterona ipak ne štiti od prijevremenog poroda, ukazuje nova studija.

Trudnice koje su sudjelovale u istraživanju vaginalno su primjenjivale progesteron od 200 mg dnevno od 22. ili 24. tjedna gestacije pa sve do 34. tjedna gestacije.

Prijevremeni porod je vodeći uzrok smrti za novorođenčad, usprkos velikim naporima koji se ulažu da se smanji smrtnost prijevremeno rođene djece. Također prijevremeno rođena djeca su izložena većem riziku od razvoja poteškoća s disanjem, cerebralne paralize, sljepoće, gluhoće i poteškoća s učenjem.

Vrat maternice može biti skraćen iz mnogih razloga, od kojih su neki djelomično predvidljivi (npr. razni endokrinološko-biokemijski mehanizmi, odnosno promjene u trudnoći, različito izražene), a neki su poznati (npr. kirurško skraćenje cerviksa zbog liječenja nekih premalignih ili malignih promjena na vratu maternice).

Prema mišljenju stručnjaka, poželjno je da je duljina vrata maternice u 23. tjednu gestacije  od 25 mm. Duljina vrata maternice se obično mjeri kod žena koje su već imale prijevremeni porod.

Inače, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nije odobrila primjenu vaginalnog progesterona za prevenciju prijevremenog poroda u žena sa skraćenim vratom maternice.

Izvor:
Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM) 2016 Pregnancy Meeting