Vaginalni porod nakon carskog reza, zašto ne


Vaginalni porod nakon carskog reza, zašto ne

Prema novim smjernicama American College of Obstetricians and Gynecologists mnoge žene koje su rodile pomoću carskog reza mogu biti kandidtkinje i za vaginalni porod u budućim trudnoćama.

Prije mnogo godina stručnjaci su bili uvjerenja da kada žena jednom rodi pomoću carskog reza i u budućim trudnoćama mora rađati uz pomoć istog. No s promjenama u kirurškim postupcima te zahvaljujući sve većem broju dokaza koji podupiru i mogućnost poroda vaginalnim putem nakon carskog reza, stavovi stručnjaka su se počeli mijenjati.

Trenutno, gotovo svaka treća majka u SAD-u porađa se pomoću carskog reza.
 
Novije studije podržale su ideju da velik broj žena može uspješno rađati vaginalnim putem nakon carskog reza, objasnio je dr. William Grobman, jedan od autora novih smjernica, s Northwestern University's Feinberg School of Medicine u Chicagu.

Smjernice koje su objavljene u kolovoškom broju časopisa Obstetrics and Gynecology sugeriraju da sljedeće žene mogu biti kandidati za vaginalni porod nakon carskog reza:

  • žene koje su imale dva prethodna carska reza pomoću niskog poprečnog reza
  • žene koje su imale carski rez s niskim poprečnim rezom, a trenutno nose blizance
  • žene koje su imale carski rez, ali ne znaju jesu li imale niski poprečni rez

Neke žene definitivno nisu kandidati za vaginalni porod nakon carskog reza. To su žene koje smo imali vertikalni rez na maternici ili su imale teške komplikacije u trudnoći, kao što je placenta previa, rekao je dr. Grobman.

"

U Hrvatskoj danas 15 do 18 posto žena rađa carskim rezom. U tercijarnim rodilištima (kao što je Petrova), gdje se rješavaju i najsloženiji slučajevi patologije trudnoće i porođaja, učestalost carskog reza je 25 posto. Svi se rade navedenim niskim carskim rezom, modernom tehnikom i materijalima za šivanje. Zato je moguće 3 do 4 pa i više puta ponoviti carski rez. Hrvatski ginekolozi i porodničari smatraju da se u 50 do 60 posto slučajeva nakon carskog reza može lako i bezazleno roditi vaginalno. Tada se nakon vaginalnog porođaja prekontrolira urednost ožiljka od ranije operacije. Vaginalni porođaj nakon carskog reza obično kontrolira i vodi iskusan porodničar, jer postoji mala mogućnost ozljede maternice na mjestu starog ožiljka, odnosno reza.

"

Izvor:
HealthDay