Autizam povezan s infekcijom herpes simplex virusom tip 2 u trudnoći


Autizam povezan s infekcijom herpes simplex virusom tip 2 u trudnoći

Visoka razina majčinih protutijela protiv herpes simplex virusa tip 2 (HSV-2) sredinom trudnoće, povezana je s većim rizikom od razvoja poremećaja autističnog spektra kod djeteta, ukazuje nova studija.

Smatra se da majčin imunološki odgovor na HSV-2 može narušiti razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa, što povećava rizik od razvoja autizma. Inače, majčine infekcije tijekom trudnoće odgovorne su za nekoliko neurorazvojnih poremećaja.

Prema mišljenju stručnjaka, infekcije u trudnoći uzrokovane s Toxoplasmom gondii, virusom rubele, citomegalovirusom, HSV-1 i HSV-2, mogu povećati rizik od razvoja autizma kod djeteta. Jednako tako, izloženost navedenim patogenima može povećati rizk od pobačaja i urođenih mana.

Oba tipa herpes simplex virusa, HSV–1 i HSV–2, mogu uzrokovati infekcije usne šupljine i spolovila. HSV–1 najčešće uzrokuje gingivostomatitis, herpes labialis i herpetični keratitis. HSV–2 obično uzrokuje genitalne lezije. HSV se prenosi bliskim kontaktom s osobom koja izlučuje virus. Virus se obično izlučuje iz mukokutanih promjena, ali izlučivanje virusa moguće je i kad nema vidljivih promjena.

Izvor:
American Society for Microbiology