Čak i mala tjelovježba može pomoći pacijentima s rakom da žive dulje


Čak i mala tjelovježba može pomoći pacijentima s rakom da žive dulje

Redovita tjelovježba prije i nakon dijagnoze raka značajno poboljšava izglede za preživljavanje raka, ukazuje američka studija provedena na 5.800 oboljelih od raka. Pacijenti koji su vježbali tri ili četiri puta tjedno prije i nakon dijagnoze raka, imali su 40 posto niži rizik od smrti nego neaktivni pacijenti.

Također, valja istaknuti da je stopa preživljavanja također bila dobra i u pacijenata koji su počeli s vježbanjem tek nakon dijagnoze raka. Naime, pacijenti koji nikada nisu vježbali dok nisu bili suočeni s dijagnozom raka smanjili su tjelovježbom rizik od smrti za 25 do 28 posto u usporedbi s onima koji su ostali neaktivni.

Jednako tako, i pacijenti koji su vježbali jednom ili dva puta tjedno imali su mnogo manji rizik od smrti od neaktivnih pacijenata, što ukazuje na to da je svaka količina redovite, tjedne aktivnosti bolja nego neaktivnost.

Najjača povezanost između vježbanja i smanjenog rizika od smrti bila je vidljiva kod osam vrsta karcinoma: raka dojke, raka debelog crijeva, raka prostate, raka jajnika, raka mokraćnog mjehura, raka endometrija, raka jednjaka i raka kože.

Izvor:
Cancer Causes & Control