Izloženost ftalatima tijekom trudnoće povezana s povećanim rizikom od hipertenzije i preeklampsije


Izloženost ftalatima tijekom trudnoće povezana s povećanim rizikom od hipertenzije i preeklampsije

Rezultati nove studije pokazali su da je znatno veći rizik od hipertenzivnih poremećaja trudnoće (HDP), posebice preeklampsije/eklampsije (PE/E), bio povezan s izloženošću ftalatima tijekom trudnoće.

Ftalati su kemijski spojevi koji se koriste u mnogim proizvodima, poput plastike, pakiranja hrane i predmeta za osobnu njegu. Neke uobičajene vrste ftalata visoke molekularne težine koji se koriste u fleksibilnim polivinilkloridnim (PVC) cijevima, kućnom namještaju i ambalaži za hranu uključuju di-izodecil ftalat (DiDP), di-2-etilheksil ftalat (DEHP), benzilbutil ftalat (BzBP) i diizononil ftalat (DiNP). Usporedno, di-n-butil ftalat (DnBP) i dietil ftalat (DEP) su ftalati niske molekularne težine koji se koriste u proizvodima za osobnu njegu i određenim lijekovima.

Važno je da temeljni biološki mehanizmi odgovorni za ovu povezanost nisu u potpunosti shvaćeni. Unatoč tome, prethodna istraživanja sugeriraju da ftalati mogu ometati normalan razvoj i funkciju posteljice, pridonoseći tako razvoju preeklampsije/eklampsije. Ftalati također mogu promijeniti epigenetiku placente i ekspresiju gena, kao i izazvati morfološke promjene u veličini i obliku posteljice.

Potrebna su dodatna istraživanja za bolje razumijevanje ovih povezanosti, kao i za razvoj učinkovitih i sigurnih intervencija za ublažavanje rizika od takvih nepovoljnih stanja.

Izvor:
Environment International 187