Određeni antibiotici povezani s rizikom od spontanog pobačaja


Određeni antibiotici povezani s rizikom od spontanog pobačaja

Uzimanje određenih vrsta antibiotika tijekom trudnoće može povećati rizik od spontanog pobačaja, ukazuje nova kanadska studija u kojoj je sudjelovalo više od 87.000 žena u dobi od 15 do 45 godina. Naime, makrolidi, kinoloni, tetraciklini, sulfonamidi i metronidazol, povezani su s većim rizikom od spontanog pobačaja - gubitka trudnoće prije 20. tjedna gestacije.

Naravno, ovi rezultati ne znače da trudnice trebaju prestati uzimati antibiotike radi liječenja bakterijskih infekcija. Naime, pobačaj je još uvijek rijedak ishod.

Oko 16 posto žena koje su imale pobačaj uzimale su antibiotike tijekom rane trudnoće.

Azitromicin i klaritromicin, koji se inače ubrajaju u makrolide, bili su povezani s 65 posto i dva puta većim rizikom od pobačaja. Kinolon norfloksacin, povećava rizik od pobačaja za čak četiri puta.

Razlog zašto su neki antibiotici riskantniji od drugih može biti povezan s načinom na koji svaki lijek djeluje u tijelu.

Inače, tetraciklini mogu uzrokovati diskoloraciju zubi i negativno utjecati na rast kostiju. Kinoloni mogu utjecati na DNK fetusa.

Najčešće infekcije u trudnoći su infekcije mokraćnog sustava. Smatra se da je za njihovo liječenje prikladan nitrofurantoin koji nije povezan s većim rizikom od pobačaja. Jednako tako, dobar izbor predstavlja i penicilin.

Izvor:
Canadian Medical Association Journal