Probiotici značajno ublažavaju simptome tegoba povezanih s trudnoćom


Probiotici značajno ublažavaju simptome tegoba povezanih s trudnoćom

Izgleda da probiotici značajno ublažavaju simptome mučnine, povraćanja i zatvora koji su povezani s trudnoćom, ukazuje nova studija. Inače, mučnina i povraćanje javljaju se u 85 posto trudnoća i mogu značajno utjecati na kvalitetu života, osobito tijekom rane trudnoće.

Probiotici se mogu naći u namirnicama kao što su jogurt, kimchi, kefir, kiseli kupus i tempeh. Jednako tako, oni su također dostupni i kao dodaci prehrani.

Inače, tijekom trudnoće povisuju se razine hormona poput estrogena i progesterona, što dovodi do mnogih fizičkih promjena. Ova povišenja također mogu utjecati na crijevni mikrobiom, što vjerojatno utječe na funkciju probavnog sustava i uzrokuje neželjene simptome kao što su mučnina, povraćanje i zatvor.

Ovo istraživanje pokazalo je da unos probiotika može smanjiti broj sati tijekom kojih su trudnice osjećale mučninu za 16%, te broj povraćanja za 33%. Unos probiotika također je značajno ublažio simptome povezane s kvalitetom života, kao što su umor, loš apetit i poteškoće u održavanju normalnih društvenih aktivnosti.

Izvor:
Nutrients