Pušenje povećava rizik za razvoj ektopične trudnoće


Pušenje povećava rizik za razvoj ektopične trudnoće

Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Edinburgh University pokazalo je da kemijski spoj kotinin koji se može naći u dimu cigarete može uzrokovati reakciju koja može dovesti do ektopične (izvanmaternične) trudnoće.

Naime pokazalo se da kotinin može potaknuti reakciju koja dovodi do povišenja razine proteina PROKR1 u jajovodima koji je odgovoran za povećanje rizika od ektopične trudnoće.

Isto tako pokazalo se da su žene koje su pušile i razvile ektopičnu trudnoću imale dvostruko veću razinu proteina PROKR1 u jajovodima nego žene koje nisu pušile i koje su prethodno imale zdravu trudnoću.

Znanstvenici vjeruju da prevelike koncentracije proteina PROKR1 sprječavaju kontrakciju mišića u zidovima jajovoda što otežava put jajne stanice prema maternici.

Ovo istraživanje pruža znanstvene dokaze da pušenje povećava rizik od ektopične (izvanmaternične) trudnoće te kako pušenje utječe na reproduktivno zdravlje žena.

Prema mišljenju znanstvenika izgleda da su žene koje puše izložene četiri puta većem riziku od razvoja ektopične trudnoće nego žene koje ne puše.

Izvor:
BBC