Rijetka neurološka bolest može uzrokovati komplikacije u trudnoći


Rijetka neurološka bolest može uzrokovati komplikacije u trudnoći

Nova studija je pokazala da optički neuromijelitis, poremećaj središnjeg živčanog susutava koji se rijetko javlja, može kod trudnica povećati rizik za pobačaj ili druge ozbiljne komplikacije trudnoće kao što je preeklampsija.

Spomenutu autoimunu demijelinizirajuću bolest središnjeg živčanog sustava često puta zamjene za multiplu sklerozu. Inače, optički neuromijelitis se ispoljava optičkim neuritisom i transverzalnim mijelitisom koji zahvaća ≥3 spinalnog segmenta. Za razliku od multiple skleroze u većini slučajeva ne zahvaća mozak. Bolest se ispoljava od ranog djetinjstva do kasnog odraslog doba, s najvećom učestalošću u četvrtom desetljeću života.

Žene s optičkim neuromijelitisom imaju velik rizik od pobačaja, osobito ukoliko je do trudnoće došlo tri godine prije, ili poslije, početka bolesti. Nažalost, neke od tih žena u trenutku pobačaja nisu ni svjesne da će u njih uskoro razviti optički neuromijelitis.

Jednako tako, pokazalo se da je učestalost preeklampsije kod žena s optičkim neuromijelitisom znatno veće nego kod opće populacije, 11,5 posto vs 3 posto.

Izvor:
Neurology