Trudnice pokazuju značajne promjene imunološkog sustava povezane s crijevnim mikrobiomom


Trudnice pokazuju značajne promjene imunološkog sustava povezane s crijevnim mikrobiomom

U nedavno objavljenoj studiji, skupina znanstvenika istraživala je kako se crijevna mikrobiota i promjene metabolita odnose na imunološku funkciju tijekom trudnoće uspoređujući crijevnu mikrobiotu, fekalne i plazmatske metabolite te citokine u trudnica i žena koje nisu trudne.

Inače, trudnoća izaziva značajne promjene u hormonskim razinama, strukturi tijela i imunološkoj funkciji, bitnim za razvoj fetusa. U početku je majčin imunološki sustav proupalni, postaje protuupalni, a zatim se vraća na proupalni kako bi pokrenuo trudove. Uloga crijevnog mikrobioma u imunološkoj regulaciji tijekom trudnoće sve se više prepoznaje, a studije pokazuju njegov utjecaj na ishode trudnoće i stanja poput preeklampsije kroz promjene u mikrobnom sastavu i interakcije s imunološkim stanicama.

U ovom istraživanju, imunološki profil je otkrio da su trudne sudionice imale niže razine proupalnih citokina i više razine određenih protuupalnih citokina od kontrolne skupine, što ukazuje na pomak prema imunosupresiji tijekom trudnoće. Jednako tako pokazalo se, da su trudnice imale veću raznolikost operativnih taksonomskih jedinica (OTU) i razlike u obilju specifičnih bakterijskih vrsta. Također, pokazalo se, da određene skupine crijevnih bakterija imaju dosljedan utjecaj na smanjenje upale tijekom trudnoće. Naime, bakterije poput Bifidobacterium i Ruminococcus, poznate po svojim protuupalnim svojstvima, bile su zastupljenije u trudnica i bile su u negativnoj korelaciji s proupalnim citokinima. Analiza je također istaknula značajnu ulogu metabolizma žučne kiseline tijekom trudnoće.

Izvor:
Clinical Microbiology