Trudnice s mučninom trebaju bolju njegu i podršku


Trudnice s mučninom trebaju bolju njegu i podršku

Prema novim smjernicama britanskog Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG), trudnice koje imaju problema s mučninom trebaju bolju njegu i podršku kako bi se ublažilo to stanje koje utječe na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Oko 80 posto žena ima tijekom trudnoće problema s jutarnjim mučninama, iako u stvari one nisu samo jutarnje mučnine nego su mučnine koje se mogu javiti u bilo koje doba dana i noći.

Posebno težak oblik mučine i povraćanja u trudnoći je hyperemesis gravidarum koji se javlja u 1 do 3 posto trudnica. Simptomi uključuju teške, dugotrajne napade mučnine i povraćanja koji su povezani s gubitkom tjelesne težine i dehidracijom. Trudnice s navedenim teškim oblikom mučnine imaju 3 do 6 puta veću vjerojatnost da će imati nisku kvalitetu života u odnosu na trudnice koje pate samo od jutarnje mučnine. Svakako treba spomenuti da je nekoliko istraživanja ukazivalo na vezu između depresije i lošeg mentalnog zdravlja i hyperemesis gravidarum.

Inače, kod većine trudnica se simptomi jutarnje mučnine i hyperemesis gravidarum poboljšavaju oko 14 tjedna trudnoće. No, kod nekih trudnica oni mogu trajati i nekoliko tjedana dulje. Također, treba pripomenuti da su teške mučnine i povraćanje jedan od najčešćih razloga hospitalizacije trudnica.

Teške mučnine tijekom trudnoće se obično liječe antiemeticima. Piridoksin, oblik vitamina B6, se ne preporuča za ublažavanje mučnina i povraćanja. U težim slučajevima, osobito kod izražene dehidracije, trudnice trebaju biti hospitalizirane kako bi im se intravenski nadoknadila tekućina.

Izvor:
Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG)
Royal College of Midwives (RCM)