UNICEF donirao opremu za skrb o prijevremeno rođenoj djeci


UNICEF donirao opremu za skrb o prijevremeno rođenoj djeci

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.200 djece, a u cijelom svijetu oko 15 milijuna. Prijevremeni dolazak na svijet jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi, a dojenje i kontakt prijevremeno rođene djece s roditeljima spašavaju godišnje 450 tisuća života. Kako bi podržao najranjiviju djecu i njihove roditelje u prvim zajedničkim danima, UNICEF je u suradnji s Ministarstvom zdravlja pokrenuo program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege. Program je u povodu Međunarodnog tjedna dojenja danas predstavljen u KB Merkur kao nastavak uspješnog programa "Rodilišta – prijatelji djece".

Upravo je kontakt s roditeljima jedan od ključnih faktora za brži oporavak prijevremeno rođene djece. Kako bi to omogućio, UNICEF je 12 neonatoloških odjela intenzivnog liječenja i njege, među kojima i Odjel KB Merkur, opremio  različitim pomagalima koja omogućuju kvalitetniji i duži boravak roditelja s djecom. Oprema vrijedna 450 tisuća kuna uključuje izdajalice, naslonjače, klokan-marame, pokrivala za inkubatore, gnijezda za prijevremeno rođenu djecu, kapice i čarapice te ostalu opremu za "klokansku skrb", odnosno kontakt "koža na kožu" djeteta s roditeljima.

Uz donaciju opreme koja će olakšati boravak roditelja s djecom i dojenje, program uključuje i edukaciju medicinskog osoblja i patronažnih sestara o važnosti i načinima dojenja prijevremeno rođene djece te o važnosti pružanja podrške roditeljima. U ožujku ove godine UNICEF je organizirao i međunarodni tečaj o promicanju dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi za 80 liječnika neonatologa i medicinskih sestara iz svih neonatoloških odjela u Hrvatskoj. O potrebi pokretanja programa govori i UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece. Nije dojeno čak 19% djece s teškoćama u razvoju i 22% djece s neurorizicima, dok je nedojeno 6% zdrave djece.

"Ovim programom želimo osigurati da dojenje bude dobrobit za svu djecu, a posebno onu najranjiviju. Danas znamo da najmodernija tehnologija i strojevi ne mogu nadomjestiti blizinu i toplinu majčina i očeva tijela, zvuk njihovih otkucaja srca te dobrobit majčina mlijeka, koje je dokazano i hrana i lijek za prijevremeno rođenu djecu. Zahvaljujemo donatorima koji su prepoznali važnost ulaganja u najranjiviju djecu i pomogli nam da nabavimo ovu opremu te održimo edukacije za osoblje rodilišta kako bi dojenje i kontakt "koža na kožu" postali standard i na neonatološkim odjelima intenzivne skrbi", istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

"Usvajanjem Programa za zaštitu i promicanje dojenja 2015.–2016. Vlada se jasno opredijelila za zaštitu i ostvarivanje prava djece na najbolju moguću skrb i prehranu od dana njihova rođenja. Jedan je od ciljeva tog programa i promicanje dojenja u jedinicama intenzivne neonatalne skrbi, i vjerujem da ćemo uz podršku UNICEF-a povećati stope dojenja prijevremeno rođene djece i djece s teškoćama u razvoju. Pored toga, očekujemo da ćemo udvostručiti sadašnju stopu sve dojene djece nakon navršenih šest mjeseci života", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Na konferenciji za novinare govorio je i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur prof. dr. sc. Ratko Matijević, neonatologinja rodilišta Sveti Duh dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak te koordinator programa "Rodilišta – prijatelji djece" prof. dr. sc. Josip Grgurić.

Izvor:
UNICEF