Vijesti





21.09.2025. 18:05 21.09.2025. 17:49 | Microorganisms | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Dodatak vlakana mrkve potiče crijevne bakterije i imunološki odgovor

U samo četiri tjedna, dnevna doza od 500 mg vlakana dobivenih iz mrkve obogatila je korisne Bifidobacteriae, učvrstila stolicu i poboljšala imunološki odgovor, nudeći novi pristup u poboljšanju zdravlja crijeva i općeg zdravlja.







20.09.2025. 20:32 20.09.2025. 20:21 | PLOS Genetics | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Prehrana s visokim udjelom masti oštećuje formiranje pamćenja zbog disfunkcije autofagije

Suvremeni način života i promjene u prehrani značajno su povećali konzumaciju hrane s visokim udjelom masti, što je doprinijelo naglom porastu prevalencije pretilosti, dijabetesa i metaboličkih poremećaja. Nadalje, prehrana s visokim udjelom masti (HFD) povezana je s kognitivnim oštećenjima i neurodegeneracijom te je dokazano da pogoršava patologiju Alzheimerove bolesti.