Cirkadijalni ritmovi upravljaju napredovanjem raka i metastazama


Cirkadijalni ritmovi upravljaju napredovanjem raka i metastazama

Cirkadijalni ritam ne upravlja samo našim rasporedom spavanja nego također može utjecati i na razvoj raka, dijagnozu i liječenje raka. Naime, cirkadijalni ritam upravlja većinom staničnih funkcija koje su uključene u napredovanje raka i stoga njegovo iskorištavanje otvara nove obećavajuće smjerove u borbi protiv metastaza.

Naš cirkadijalni ritam pomaže našem tijelu da sinkronizira različite zadatke tijekom dana, uključujući ekspresiju gena, imunološku funkciju i popravak stanica. Odavno znamo da nas kronično poremećeni cirkadijalni ritmovi - kao rezultat neredovitih obrazaca spavanja, jet laga ili rada u smjenama, na primjer - mogu predisponirati za niz zdravstvenih problema, uključujući rak. Noviji radovi su pokazali da cirkadijalni ritmovi nisu uključeni samo u nastanak tumora, već također upravljaju napredovanjem raka i metastazama, kolonizacijom sekundarnih mjesta u tijelu.

Metastaze su glavni uzrok smrti pacijenata oboljelih od raka. Da bi došlo do metastaze, stanice se moraju odvojiti od primarnog tumora, ući u krvotok, a zatim putovati do novog organa i infiltrirati se u njega. Studije su pokazale da brzina kojom se stanice raka odvajaju od primarnog tumora i ulaze u krvotok ritmički oscilira tijekom dana, no vrijeme tog ritma razlikuje se među vrstama raka. Na primjer, veća je vjerojatnost da će rak dojke metastazirati noću, dok spavamo, dok rak prostate i multipli mijelom dosegnu vrhunac u drugim točkama tijekom dana.

Smatra se, da bi se ove činjenice mogle iskoristiti pri primjeni kemoterapije i imunoterapije za ciljanje tumorskih stanica u optimalno vrijeme. Praksa davanja lijekova i imunoloških terapija u određeno doba dana poznata je kao kronoterapija.

Kliničke studije pokazale su da kronoterapija može smanjiti ozbiljnost nuspojava koje pacijenti doživljavaju, a također može utjecati na učinkovitost liječenja. Na primjer, nedavna studija pokazala je da su pacijenti s melanomom koji su primili imunoterapijske lijekove prije 16:30 imali gotovo dvostruko veću vjerojatnost da će preživjeti od pacijenata koji su primili terapiju kasnije tijekom dana. Optimalno vrijeme varira za različite tipove raka i terapije.

Poznavanje cirkadijalnog ritma stanica raka također bi moglo pomoći u dijagnozi raka. Stanice raka proizvode proteine različitim brzinama tijekom dana, a neki od tih proteina se koriste kao dijagnostički molekularni markeri.

Izvor:
Trends in Cell Biology