Konzumiranje većih količina kave tijekom trudnoće povezno s niskom porođajnom težinom i produženom trudnoćom
Istraživanje provedeno u Norveškoj, u kojem je sudjelovalo gotovo 60.000 žena, pokazalo je da konzumiranje kave ili drugih napitaka koji sadrže kofein tijekom trudnoće, može povećati rizik od rađanja novorođenčeta s niskom porođajnom težinom ili čak produžiti trudnoću.
Jednako tako, pokazalo se da konzumiranje kofeina tijekom trudnoće nije povezano s prijevremenim porodom.
Što je neka trudnica više konzumirala kofein, to je porođajna težina novorođenčeta bila niža.
Također, pokazalo se da se za svakih dodatnih 100 mg kofeina dnevno, trudnoća produljuje za pet sati. No, ukoliko je izvor kofeina kava, trudnoća se produljuje za dodatnih osam sati. Što ukazuje da nije samo kofein odgovoran za produženje trudnoće nego i neki drugi sastojak kave.
Zna se da kofein prolazi kroz posteljicu, te da ga fetus ne može dobro metabolizirati, pa se pretpostavlja da kofein može utjecati na neke čimbenike koji su povezani s rastom fetusa.
Stoga stručnjaci savjetuju ženama da tijekom trudnoće ograniče konzumiranje kofeina.
Izvor:
BMC Medicine