Niske doze acetilsalicilatne kiseline mogu štiti od preeklampsije


Niske doze acetilsalicilatne kiseline mogu štiti od preeklampsije

Prema mišljenju američkih stručnjaka, trudnice u opasnosti od ozbiljnog povišenja krvnog tlaka tijekom trudnoće zvanog preeklampsija trebale bi uzimati niske doze acetilsalicilatne kiseline (81 miligram dnevno) nakon prvog tromjesečja trudnoće.

Obilježena naglim skokom krvnog tlaka, proteina u mokraći ili drugim problemima, preeklampsija može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme trudnicama i fetusima ukoliko se ne liječi. Procjenjuje se da u SAD-u oko 4 posto trudnica razvija preeklampsiju tijekom trudnoće.

Inače, acetilsalicilatna kiselina stupa u interakciju s nekim molekulama u krvotoku koje su povezane s upalom, i izgleda da utječe na način na koji se posteljica implantira u maternicu.

U žena s preeklampsijom posteljica, koja opskrbljuje fetus u razvoju kisikom i hranjivim tvarima, ne dobiva dovoljno krvi. Zdravija implantacija posteljice smanjuje rizik od preeklampsije.

Žene koje bi trebale uzimati niske doze acetilsalicilatne kiseline tijekom trudnoće uključuju žene koje su imale preeklampsiju u prethodnim trudnoćama, žene sa stalno povišenim krvnim tlakom, te žene s poviješću dijabetesa, bubrežne bolesti ili autoimune bolesti poput lupusa. Žene s višestrukom trudnoćom također su izložene većem riziku.

Preeklampsija se liječi lijekovima za snižavanje povišenog krvnog tlaka i redovitim nadzorom.

Izvor:
Journal of the American Medical Association