Niske razine vitamina D povezane s preeklampsijom


Niske razine vitamina D povezane s preeklampsijom

Istraživanje provedeno u SAD-u na 150 trudnica pokazalo je da žene kod kojih tijekom trudnoće dolazi do razvoja komplikacije trudnoće znane kao preeklampsija imaju niže razine vitamina D u krvi nego zdrave trudnice.

Preeklampsija je stanje obilježeno naglim porastom krvnog tlaka nakon 20. tjedna trudnoće i nakupljanjem proteina u mokraći. Većina žena s preeklampsijom rodi zdravo dijete, no preeklampsija se može razviti u po život opasno stanje, eklampsiju, što može uzrokovati napadaje ili komu.

Preeklampsija također može usporiti rast fetusa i povećati rizik od prijevremenog poroda te abrupcije posteljice kod koje može doći teških krvarenja koja mogu biti za majku i dijete  po život opasna.

Preeklampsija se javlja u oko 2 do 3 posto trudnoća, a  odgovorna je i za 15 posto prijevremenih poroda u SAD-u.

U ovom istraživanju pokazalo se da su razine vitamina D općenito niže kod žena s ranim i teškim oblikom preeklampsije u usporedbi s razinama vitamina D kod zdravih trudnica. Prosječna razina vitamina D u skupini trudnica s preeklampsijom bila je 18 ng/mL, dok je kod zdravih trudnica za razina bila 32 ng/ml.

Inače postoje rasprave o tome koje su to odgovarajuće razine vitamina D u krvi. Mnogi stručnjaci su mišljenja da je granična razina vitamina D koja je još u granicama normale 32 ng/ml.

Rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Obstetrics&Gynecology, ne dokazuju da niže razine vitamina D pridonose ranijem nastanaku teškog oblika preeklampsije.
 

Izvor:
Reuters