Novi test pomaže u uočavanju rizika od pobačaja


Novi test pomaže u uočavanju rizika od pobačaja

Prema rezultatima nove studije, novi i jeftini test koj daje rezultate istog dana, mogao bi pomoći trudnicama da saznaju ima li njihov fetus u razvoju genetske probleme koji povećavaju rizik od pobačaja.

Short-read Transpore Rapid Karyotyping (STORK) test može detektirati dodatne kromosome ili kromosome koji nedostaju korištenjem uzoraka prikupljenih standardnim prenatalnim testovima kao što su amniocenteza i uzimanje uzorka korionskih resica. STORK test pokazao je stopu točnosti od 98% do 100%.

STORK test je brži od testova koji se sada koriste, dajući rezultate za nekoliko sati, a ne za nekoliko dana. Test se može napraviti u klinici ili bolnici, umjesto da se šalje u laboratorij.

Genetsko testiranje sada se preporučuje samo ako je osoba imala više spontanih pobačaja, ali jednostavan i jeftin test kao što je STORK može se ponuditi nakon jednog spontanog pobačaja.

Jednako  tako, pokazalo se da bi STORK test također mogao pojednostaviti proces IVF-a, omogućujući brzi test održivosti embrija prije zamrzavanja.

Izvor:
New England Journal of Medicine