Preeklampsija povezana s rizikom od razvoja bolesti mrežnice kod majke


Preeklampsija povezana s rizikom od razvoja bolesti mrežnice kod majke

Izgleda da je preeklampsija tijekom trudnoće povezana s većim rizikom od razvoja bolesti mrežnice (retine) kod majke, posebice odignuća mrežnice, puknuća mrežnice i dijabetičke retinopatije, ukazuje kanadska studija koja je pratila 1.08.541 ženu, koje su rodile između 1989. i 2013. godine

Naime, uočeno je da su žene koje su tijekom trudnoće imale preeklampsiju, imale veću učestalost hospitalizacija zbog odignuća mrežnice, puknuća mrežnice, retinopatije i drugih poremećaja mrežnice nego žene koje nisu tijekom trudnoće imale preeklampsiju.

Najvećem riziku od navedenih bolesti mrežnice bile su izložene žene koje su imale teži oblik preeklampsije i rano nastupajuću preeklampsiju.

Odignuće ili odljuštenje (ablacija) mrežnice je odvajanje neuralnog sloja mrežnice od podležećeg sloja pigmentnog epitela, a najčešće nastaje kao posljedica puknuća mrežnice (rupture) na periferiji.

Retinopatija je opći pojam koji se odnosi na neki oblik neupalnog oštećenja mrežnice oka. Najčešće je opskrba krvlju uzrok ovog problema. Retinopatija je često odraz sistemskog oboljenja na oku. Mnogi tipovi retinopatije su progresivni i mogu dovesti do sljepoće, teškog gubitka ili slabljenja vida, osobito ako je zahvaćena makula.

Izvor:
Obstetrics & Gynecology