Prijevremeno rođena djeca izložena većem riziku od dugotrajnih neurorazvojnih problema


Prijevremeno rođena djeca izložena većem riziku od dugotrajnih neurorazvojnih problema

Djeca rođena između 32-33 tjedna trudnoće ili 34-36 tjedana trudnoće, imaju veći dugoročni rizik od neurorazvojnih poteškoća koje mogu utjecati na njihovo ponašanje i sposobnost učenja, otkriva nova studija s više od milijun djece.

Budući da ova djeca čine oko 80% svih prijevremenih poroda, ove rizike ne treba podcijeniti, ističu stručnjaci. Inače, prethodna istraživanja pokazuju da djeca rođena rano imaju veći rizik od neurorazvojnih i poremećaja u ponašanju u prvim godinama života te tijekom djetinjstva i adolescencije u usporedbi s djecom rođenom u terminu.

Valja spomenuti, da se dijete rođeno u 32.-33. tjednu trudnoće smatra umjereno prijevremeno rođeno, a dijete rođeno u 34.-36. tjedanu trudnoće, kasno prijevremeno rođeno. 

Najveći relativni rizik za djecu rođenu umjereno prerano u usporedbi s onom rođenom u terminu bio je za motorička oštećenja (gotovo pet puta veći rizik), a zatim epileptička oštećenja (gotovo dvostruko povećan rizik). Čini se da su rizici od neurorazvojnih oštećenja najveći od 32. tjedna, a zatim su postupno opadali do 41. tjedna, s višim rizicima također u ranom terminu (37-38 tjedana) nego u punom terminu.

Smatra se, da ova otkrića mogu pomoći stručnjacima i obiteljima da bolje procijene rizik, praćenje i planiranje sustava zdravstvene skrbi za djecu rođenu umjereno ili kasno prijevremeno.

Izvor:
BMJ