Prijevremeno rođeni dječaci izloženi većem riziku od smrti nego djevojčice


Prijevremeno rođeni dječaci izloženi većem riziku od smrti nego djevojčice

Poznato je da "ranije" prijevremeno rođena djeca danas imaju puno bolju stopu preživljavanja nego proteklih godina, no izgleda da su unatoč napretku u medicinskoj njezi dječaci i dalje izloženi većem riziku od smrti i dugoročnih neuroloških posljedica nego djevojčice. 

Trudnoća normalno traje oko 40 tjedana, a djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće smatraju se prijevremeno rođena. Dok se djeca rođena prije 34. tjedna trudnoće smatraju "ranije" prijevremeno rođena djeca.

Rezultati studije provedene u Australiji na više od 2.500 prijevremeno rođene djece pokazali su da je 23 posto "ranije" prijevremeno rođenih dječaka umrlo, naspram 19 posto djevojčica.

Jednako tako pokazalo se da je učestalost funkcionalne invalidnosti veća kod "ranije" prijevremeno rođenih dječaka nego kod djevojčica, (20 posto vs. 12 posto).

Zašto su prijevremeno rođeni dječaci osjetljiviji od djevojčica?

Pretpostavlja se da je za to dijelom odgovoran kromosom Y, koji određuje muški spol, a zna se da on utječe i na određene zdravstvene čimbenike.

Također, poznato je da postoje razlike ovisno o spolu, kako mozak reagira na ozljede te kakva je kardiovaskularna reakcija na probleme u kardiovaskularnom sustavu. 

Izvor:
Pediatrics