Primjena makrolida tijekom trudnoće povećava rizik od cerebralne paralize i epilepsije kod djeteta


Primjena makrolida tijekom trudnoće povećava rizik od cerebralne paralize i epilepsije kod djeteta

Prema rezultatima nove studije izgleda da primjena makrolidnih antibiotika tijekom trudnoće može povećati rizik od razvoja cerebralne paralize i/ili epilepsije kod djeteta. Međutim, treba istaknuti da je apsolutni rizik toliko nizak da ne bi trebao utjecati na propisivanje spomenutih antibiotika.

U kliničkoj praksi se od makrolidnih antibiotka kod nas najčešće koriste azitromicin, klaritromicin i eritromicin.

Tako se pokazalo da je primjena eritromicina u odnosu na primjenu penicilina povezana s 78 posto većim rizikom od cerebralne paralize ili epilepsije. Eritromicin se koristi za liječenje klamidijskih infekcija i sifilisa tijekom trudnoće, te kod žena s prijevremenim pucanjem ovoja koje su alergične na penicilin.

Jednako tako, pokazalo se da učestalost cerebralne paralize i epilepsije kod djece majki koje su uzimale makrolidne antibiotike iznosi 254,6 na 100.000 djece naspram 143,6 na 100.000 kod djece čije su majke uzimale penicilin.

Također, pokazalo se da su djeca trudnica koje su u tri ili više navrata uzimale makrolidne antibiotike tijekom trudnoće, izložena dodatno većem riziku.

Procjenjuje se da između 19 i 44 posto trudnica uzima antibiotike tijekom trudnoće, za liječenje infekcija ili kao profilaksu tijekom prijevremenog poroda.

Zaključuje se da makrolidni antibiotici u odnosu na penicilin više povećavaju rizik od cerebralne paralize i/ili epilepsije.

Izvor:
PLOS One