Rizik od rođenja mrtvog djeteta veći kod trudnica koje spavaju na leđima


Rizik od rođenja mrtvog djeteta veći kod trudnica koje spavaju na leđima

Nova studija je pokazala da trudnice koje spavaju na leđima u zadnjim mjesecima trudnoće imaju relativno veći rizik od rođenja mrtvog djeteta, posebice ako imaju i druge čimbenike rizika.

Svakako treba naglasiti da rezultati ove studije ne dokazuju da sama pozicija spavanja utječe na rizik od rođenja mrtvog djeteta.

Međutim, spavanje na leđima može doprinijeti spomenutom riziku, naime, spavanjem na leđima može doći do pogoršanja sleep apneje, te ukoliko je fetus već osjetljiviji, smanjeni dotok kisika može značajno naškoditi njegovom zdravlju.

Inače, 1 od 160 trudnoća završava rođenjem mrtvorođenčeta s urođenim manama, slabim fetalnim rastom ili problemom s posteljicom.

Trebaju li trudnice spavati na boku? Ne nužno, ističu stručnjaci, obzirom da taj položaj spavanja može potencijalno potaknuti nastanak ugruška krvi u nogama.

Smatra se da je ipak prerano donosti određene preporuke vezano za poziciju spavanja tijekom trudnoće, te da bi trudnice trebale spavati u bilo kojem položaju koji je udoban za njih.

Izvor:
Obstetrics & Gynecology