Folna kiselina ipak ne smanjuje rizik od preeklampsije


Folna kiselina ipak ne smanjuje rizik od preeklampsije

Izgleda da uzimanje visokih doza folne kiseline tijekom trudnoće ne može spriječiti razvoj preeklampsije, po život opasne komplikacije trudnoće, ukazuje nova studija. Preeklampsija je vodeći uzrok komplikacija koje su povezane s trudnoćom, a procjenjuje se da se javlja u oko 10 milijuna trudnica godišnje.

Folna kiselina je jedan od B vitamina koji pomaže u rastu stanica. Preporuča se ženama koje pokušavaju zatrudnjeti te trudnicama u prvom trimestru trudnoće kako bi se spriječio razvoj malformacija kod novorođenčeta kao što su spina bifida (rascjep kralježnice u lumbosakralnom predjelu).

Inače, neka prethodna istraživanja, iako nedosljedna, ukazivala su da visoke doze folne kiseline tijekom trudnoće mogu štititi i od preeklaampsije.

Trenutno, liječnici propisuju niske doze acetilsalicilatne kiseline ženama koje su izložene većem riziku od preeklampsije. Također, neke nedavne studije pokazale su da metformin, lijek za dijabetes, također može pomoći u suzbijanju preeklampsije.

Najbolji način na koji žene mogu smanjiti rizik od preeklampsije je planiranje svoje trudnoće, te pomno praćenje preporuka liječnika o debljanju tijekom trudnoće.

Izvor:
BMJ