Prenatalno uzimanje vitamina smanjuje rizik od autizma kod djeteta


Prenatalno uzimanje vitamina smanjuje rizik od autizma kod djeteta

Uzimanje folne kiseline i multivitamina prije i tijekom trudnoće može smanjiti rizik od razvoja autizma kod djeteta, ukazuje studija u koju je bilo uključeno nešto više od 45.000 djece. 

Prema mišljenju stručnjaka, smanjenje rizika od autizma u potomstvu trebao bi biti dovoljan razlog za mjenjanje dosadašnje politike javnog zdravstva, koja bi u budućnosti trebala poticati uzimanje folne kiseline i multivitaminskih dodataka tijekom trudnoće kako bi se smanjo rizik od autizma.

Žene koje su započele sa uzimanjem vitaminskih dodataka prije trudnoće imale su 61 posto manju vjerojatnost da će njihovom djetetu biti dijagnosticiran autizam. Dok je uzimanje vitaminskih dodataka tijekom trudnoće smanjilo rizik od autizma za 73 posto.

Inače, dosadašnje preporuke su poticale žene da uzimaju folnu kiselinu tijekom trudnoće kako se spriječile prirođene malformacije kralješnične moždine i mozga. Također, preporučalo se uzimanje multivitamina kako bi se nadoknadili prehrambeni nedostaci u majčinoj prehrani.

Izvor:
JAMA Psychiatry