U Hrvatskoj 36 novih oboljelih od COVID-19, ukupno 418


U Hrvatskoj 36 novih oboljelih od COVID-19, ukupno 418

Na jutrošnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da od jučer u 16 sati imamo 36 novih bolesnika od COVID-19 u Hrvatskoj, što čini ukupno 418 bolesnika. Tom prilikom je također prozvao "zlonamjerne pojedince" koji situaciju s manjkom zaštitne opreme prikazuju lošijom nego što jest.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović poručio je da se naši životi mijenjaju i da će se sve više morati organizirati prema stručnim uputama epidemiologa, ne za sljedećih par tjedana, nego za puno duže razdoblje.

Inače, dosada je učinjeno 3.392 testiranja, a na respiratoru je deset bolesnika, od kojih sedam u Zagrebu, dva u Osijeku i jedan u Rijeci. Prosječna dob pacijenata na respiratoru je 61 godina. Većina njih ima druge bolesti i kronični su bolesnici.

Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslava Capaka trenutno imamo više od 2.000 kontakata, 20.000 osoba u samoizolaciji te 150 osoba u karanteni, od kojih su 102 hrvatski državljani. Što se tiče zdravstvenog sustava, u ovom trenutku imamo 15 bolničkih liječnika koji su pozitivni na novi koronavirus - jedan liječnik obiteljske medicine, pet specijalizanata koji su zaposleni u bolnicama, sedam medicinskih sestara i jedan medicinski biokemičar koji radi u laboratoriju, rekao je Capak.

Capak je istaknuo da je HZJZ jučer uz pomoć Imunološkog zavoda proizveo 2.500 briseva, a tijekom današnjeg dana će ih biti završeno 5.000. Što se pak tiče manjka zaštitne opreme, na tome se intenzivno radi, dodao je.

Dosada je u svijetu od novog koronavirusa oboljelo 425.323 osoba, umrlo je 18.944 osoba, a oporavilo se njih 109.225.

Povezano s viješću:

Izvor:
HRT, Corriere Della Sera