Unos kalcija i cinka prije začeća povezan s nižim rizikom od hipertenzivnih poremećaja trudnoće


Unos kalcija i cinka prije začeća povezan s nižim rizikom od hipertenzivnih poremećaja trudnoće

Žene s većim unosom kalcija i cinka tri mjeseca prije začeća imale su značajno manju vjerojatnost da će patiti od hipertenzivnih poremećaja tijekom trudnoće u usporedbi s onima koje su imale niži unos ovih esencijalnih minerala, ukazuje nova studija.

Smatra se, da rezultati naglašavaju važnost fokusiranja na prehranu prije začeća; ne samo tijekom trudnoće; u cilju promicanja zdrave trudnoće.

Veći unos cinka i kalcija prije začeća, dobiven iz prehrane i dodataka, povezan je s manjim rizikom od hipertenzivnih poremećaja tijekom trudnoće.

Hipertenzija ili visoki krvni tlak jedan je od najčešćih poremećaja u trudnoći i može štetiti i trudnici i fetusu u razvoju. Uzimajući u obzir potencijalne štetne učinke antihipertenzivnih lijekova tijekom trudnoće, znanstvenici su se usredotočili na mogućnosti sprječavanja opasnih poremećaja povezanih s hipertenzijom kao što je preeklampsija putem promjenjivih čimbenika poput prehrane.

Znanstvenici ističu, da je stanje uhranjenosti osobe prije začeća važno jer tijelu često treba vremena da ispravi nedostatke ili neravnoteže.

Zdravlje žena tijekom razdoblja prije začeća snažno je povezano s ishodom trudnoće. Odgovarajuće zalihe hranjivih tvari ili minerala u tijelu prije začeća mogu osigurati optimalan status hranjivih tvari za začeće i podržati rane faze rasta i razvoja fetusa

Izvor:
American Society for Nutrition