Izgleda da i majka i dojenče mogu pridonijeti mikrobiomu ljudskog mlijeka


Izgleda da i majka i dojenče mogu pridonijeti mikrobiomu ljudskog mlijeka

U nedavnoj objavljenoj studiji, proučavana je povezanost između bakterijskog sastava ljudskog mlijeka (HM) i čimbenika majke i djeteta. Inače, sastav mikrobiote ljudskog mlijeka varira od pojedinca do pojedinca. Studije su pokazale da su Streptococcus spp. i Staphylococcus spp. vrlo zastupljeni i stalno prisutni u ljudskom mlijeku.

Inače, ljudsko mlijeko sastoji se od složenih mikrobnih i nemikrobnih komponenti koje oblikuju mikrobiom crijeva dojenčadi, a nekoliko majčinih i dojenačkih čimbenika povezano s mikrobiotom ljudskog mlijeka.

Mlijeko majki s normalnim indeksom tjelesne mase (ITM) imalo je veću relativnu zastupljenost Streptococcus australis nego mlijeko pretilih majki, dok je mlijeko majki s prekomjernom tjelesnom težinom imalo veću relativnu zastupljenost Streptococcus salivarius u usporedbi s pretilim majkama.

Majke koje su rodile vaginalno imale su veću relativnu zastupljenost Streptococcus mitis u mlijeku u usporedbi s onima koje su rodile hitnim carskim rezom. Mlijeko majki koje su koristile pumpicu za dojenje imalo je veću relativnu zastupljenost Staphylococcus epidermidis i Streptococcus parasanguinis. Dok je mlijeko majki čija su djeca koristila dudu varalicu imalo veću relativnu zastupljenost S. australis i Streptococcus gwangjuense.

ITM majke, vrsta poroda, uporaba pumpice za grudi i uporaba dude za dojenčad povezani su s bakterijskim sastavom majčinog mlijeka.

Izvor:
PLOS One